Hout is ecologisch 

De produktie van hout vergt 6 tot 9 keer minder energie dan de produktie van baksteen. Hout is bovendien een hernieuwbare energiebron. Zo wordt mede door het doeltreffende bosbeheer in Europa 340.000 ha per jaar aangeplant, terwijl er slechts 225.000 ha per jaar wordt aangewend voor de houtindustrie.
Hout in primaire vorm draagt nagenoeg niet bij aan de vergroting van de afvalberg en het kan tot in haar kleinste vezel worden gebruikt (ondermeer in de papierindustrie). 

Tijdens het groeiproces bouwt een bos zijn voorraad grondstoffen op. Door de fotosynthese binden de bomen het aanwezige CO2 en maken ze er zuurstof van. Tijdens het groeien zorgen de bomen dus voor de zuivering van de atmosfeer. 
Echter, wanneer bomen volgroeid zijn, vermindert hun CO2 opname sterk, zodat hun ecologische rol vertraagt. Daarom ondermeer is de kap van volgroeide bomen een daad van duurzaam bosbeheer.

Mobiele zagerij Van Loon heeft standaard de hiernaast genoemde houtsoorten op voorraad en deze kunnen als maatwerk voor elk gewenst project geleverd worden tegen zeer scherpe prijzen.
Andere houtsoorten kunnen op aanvraag geleverd worden, maar alleen europees hout.

 

 

 

Douglas

Groeigebied: Canadese- en USA westkust en Europa. 

Douglas is voor een naaldhoutsoort een sterke en redelijk harde houtsoort die voor bijna alle doeleinden te gebruiken is. Douglas is roodachtig van kleur en vertoont vlamkleurige tekeningen. Het hout laat zich eenvoudig bewerken.
De duurzaamheidsklasse is III. Het bijzondere van Douglas is dat de boom een takvrije lengte kan hebben van 20 m en dus uitermate geschikt is voor het zagen van lange balken.

Toepassingen: Douglas wordt gebruikt voor binnen- en buiten timmerwerk, hekwerken, constructiehout en schuttingen.
Door de sterkte en taaiheid wordt het ook vaak gebruikt voor masten op schepen.


Europees Eiken 

Groeigebied van Europees Eiken is Europa en wordt ook vernoemd naar herkomst zoals: inlands, Frans, Slavonisch, Engels,enz.

inlands eiken is harder, zwaarder, vaster, sterker en grover van structuur dan ingevoerde eikensoorten, daarom wordt het speciaal toegepast voor constructiehout.
Het hout is compact, heeft een hoge druk en buigsterkte duurzaam-heidsklasse is II/III. Het materiaal laat zich goed verwerken. 

Toepassingen: Eiken is een houtsoort die zowel binnen- als buitenshuis voor bijna alles gebruikt kan worden o.a. voor het maken van meubels, deuren, vloeren en constructiehout.Lariks

Groeigebied: Noord-Oost-Europa, Midden-Europa, Noord-Azië, Japan en Noord Amerika. 

Er bestaat veel verschil in hardheid tussen Lariks uit Nederland en het hout uit bijvoorbeeld Rusland waar de bomen door de trage groei een veel vastere en hardere structuur krijgen. Lariks is een naaldhoutsoort wat roodachtig van kleur is en het vertoont vlamkleurige tekeningen.Het laat zich goed verwerken. Lariks is één van de beste en duurzaamste naald-houtsoorten van Europa. De duurzaamheidsklasse is III.

Toepassingen: Lariks wordt voornamelijk gebruikt voor binnen- en buiten-timmerwerk, constructiehout, schuttingen en hekwerken.